Instrucciones:

- a) El examen se escribirá con tinta azul o negra, no roja o verde ni lápiz.
- b) No utilice ningún corrector (Tipp-Ex), porque el lector óptico puede no reconocer su respuesta.
- c) No puede utilizar ningún material.
- d) Se dispondrá de <u>90 minutos</u> para hacer el examen.
- e) La puntuación de las preguntas está indicada en las mismas.

Bloque I (Part I). Preguntas objetivas de opción múltiple

- a) Las respuestas se marcarán en la hoja destinada a este fin.
- b) Solo hay una respuesta correcta a), b) o c) para cada pregunta.
- c) Las respuestas incorrectas restan 0,15 puntos.

Instructions:

- The answers must be written in either blue ink or black ink. Do not use red ink, green ink or pencil.
- b) Do not use any corrector (for example, Tipp-Ex); the optical reader may not be able to recognize your answer.
- c) No additional material is permitted.
- d) You have go minutes to complete the exam.
- e) The maximum mark available for each question is shown in the exam.

Block I (Part I). Multiple choice questions

- a) The answers should be given on the sheet provided for this purpose.
- b) There is only one correct answer for each question: either a), or b) or c).
- c) 0,15 points are deducted for an incorrect answer.

Part I

A) Comprehension questions on the text. Read the text and choose the correct answer (0,5 points each).

New research shows that it is bad for children to watch TV, tablet or mobile phone screens before bedtime. Researchers from the University of Colorado found that "screen time" before sleeping damages children's health. The researchers looked at over 60 different studies on how screen time affects children. According to these researches: "Of more than five dozen studies looking at children aged from 5 to 17 around the world, 90 per cent have found that more screen time is associated with delayed bedtime, fewer hours of sleep, and poorer sleep quality." Screens are becoming smaller and smaller, so children can look at them in bed. More than 75 per cent of children in the study had some kind of screen in their bedroom.

Children need a lot more sleep than adults. Pre-school children need 10 to 13 hours, pre-teens should get between 9 and 12 hours, and teenagers should be getting between 8 and 10 hours a night. The researchers highlighted three main reasons how screens affect children's sleep. First, the light from screens upsets a child's body clock. The light from screens

Academia de Enseñanza

MURCIA









getting into children's eyes before they sleep tricks their body into thinking it is still daytime. Second, children often watch videos of things that excite them or interest them. This keeps their brain active, so they take longer to sleep. Finally, when children are watching screens, they are not exercising. Children need physical activity to make them tired.

- According to the text,
- a) pre-teens need more sleep than adults.
- b) everybody should sleep between 9 and 12 hours.
- c) adults need more sleep than babies.
- According to the text, the light from the screens
- a) damages the brain.
- affects children's sleep in different ways.
- c) makes children want to do exercise.
- According to the text,
- a) the university of Colorado has carried out five dozen studies.
- b) studies have found out that less than 90 per cent of the children in the world use screens before going to bed.
- c) many children in the study had some kind of screen in their bedroom.

B) Use of English. Choose the correct answer (0,5 points each).

4. Complete	the sentence: There	dust on this shelf. Please,
clean it.		
a) is/lots	b) are/plenty	c) is/a lot of

5. Choose the right preposition to complete the sentence: My brother has been doing the same job for 20 years and he's really fed-_____ with it now. Actually, he is looking for another job. c) of

- a) off du (d
- 6. Which word means the same as actually? a) Now b) In fact c) At present

Choose the right option: Peter feels great now. He has slept _ а log.





MÁLAGA





a) like b) as c) as though

 8. Complete the sentence. Listen to the birds ______ in the garden!

 a) singing
 b) sang
 c) sings

9. Choose the right option: Do you know if Lindsey received my letter? No, I don't know if she ______ your letter.
a) received b) had received c) receive

 10. Complete the sentence: My cousin _____ be rather offended if I _____ go to her birthday party.

 a) would/wouldn't
 b) will/didn't

 c) would/didn't

Part II

Write an essay of 120-150 words on the following subject (5 points):

Should parents limit how much time children spend on tech devices? Explain your view and give examples from your own experience.











Instruc	ciones:			
a)	El examen se escribirá con tinta azul o negra, no roja o verde ni lápiz.			
b)				
-1	respuesta.			
c)	No puede utilizar ningún material.			
d)	and an a second s			
e)	La puntuación de las preguntas está indicada en las mismas.			
Bloque	e I (Part I). Preguntas objetivas de opción múltiple			
a)	Las respuestas se marcarán en la hoja destinada a este fin.			
b)	Solo hay una respuesta correcta – a), b) o c) – para cada pregunta.			
C)	Las respuestas incorrectas restan 0,15 puntos.			
Instruc	tions:			
9)	The answers must be written in either blue ink or black ink. Do not use red ink, green ink or pencil.			
b)	Do not use any corrector (for example, Tipp-Ex); the optical reader may not be able to recognize your answer.			
C)	No additional material is permitted.			
d)	You have go minutes to complete the exam.			
e)	The maximum mark available for each question is shown in the exam.			
Block	I (Part I). Multiple choice questions			
a)	The answers should be given on the sheet provided for this purpose.			
b)	There is only one correct answer for each question: either a), or b) or c).			
c)	0,15 points are deducted for an incorrect answer.			

Part I

A) Comprehension questions on the text. Read the text and choose the correct answer (0,5 points each).

Archaeologists in Egypt have discovered a huge cemetery hidden under the sands south of Cairo. The 2,000-year-old necropolis was found south of Egypt's capital in the Nile Valley city of Minya. The word necropolis is from ancient Greek and means "city of the dead". The necropolis contains thousands of artifacts, including coffins and statues. Archaeologists started excavation work on the site late last year. They found tombs belonging to priests of Thoth who was the ancient god of the moon and wisdom. Thoth was also believed to be the inventor of writing. Egypt's Antiquities Minister, Khaled al-Anani, said that they will need at least five years to work on the necropolis, and that that was only the beginning of a new discovery.

Mostafa Waziri, the head of the archaeological dig, explained that he was very excited about the contents of the site. He said he and his colleagues have uncovered eight tombs so far and expects many more to be found soon. The tombs contain a wealth of historic treasures. One tomb, for example, includes more than 1,000 statues and four pottery jars



AVENIDA ANDALUCÍA Academia de Essekarza MÁLAGA







that contain the remains of the internal organs of important ancient Egyptians. Mr Waziri also said there were 40 sarcophagi. A sarcophagus is a stone coffin in which dead bodies were placed. Waziri hopes the new site will help to attract more tourists to Egypt. There has been a downturn in tourism since the revolution that took place there in 2011.

1. According to the text, archaeologists have discovered a necropolis

- a) in Southern Egypt.
- b) under the river Nile.
- c) in the desert near Cairo.

2. According to the text, the archaeologists

a) have just finished excavation work at the site.

- b) will need to work at the excavation site for a few years.
- c) started excavation a month ago.

3. According to the text, the number of tourists going to Egypt

- a) has increased since 2011.
- b) has decreased since 2011.
- c) is the same as 2011.

B) Use of English. Choose the correct answer (0,5 points each).

4. Which word means the same as widely?				
a) narrowly	b) extensively	c) shortly		

5. Complete the sentence: My brother couldn't live _____ a computer. He needs it for his job.
a) with b) without c) within

6. Choose the right word to complete the sentence: I love this place. I wish I could come here more _____.
a) usually b) often c) even

7. Complete the sentence with the right option: House prices have increased really fast in Madrid. I'm glad I _____ my flat last year.
a) bought b) have bought c) had bought

8. Choose a sentence which means the same as this: Perhaps he has already found his car keys.









- a) He must have found his car keys.
- b) He can't have found his car keys.

c) He may have found his car keys.

a) go b) are going c) going to go

 10. Choose the right verb to complete this sentence: He was so nervous that he only ______ half of the birthday candles.

 a) blew
 b) blow
 c) blown

Part II

Write an essay of 120-150 words on the following subject (5 points):

It is said that travel can teach us a lot. What can we learn by travelling to other countries? Should we explore our own countries first? Explain your view and give examples from your own experience.









